Nieuws

Bosbranden betekenen nieuwe klap voor het toerisme (en de regering) in Turkije

De belangrijke toeristische gebieden rond Bodrum, Marmaris en Antalya worden bedreigd door aanhoudende natuurbranden. Het dodental staat inmiddels op zes en veel toeristen, onder wie Nederlanders, moesten worden geëvacueerd. Het betekent een nieuwe klap voor de toch al zo geplaagde toeristensector. Veel getroffen burgers voelen zich ondertussen in de steek gelaten door de regering.

Oprichter Spoedtest.nl: 'Na corona gaan we mensen op soa's testen'

Rasmus Emmelkamp, die vorig jaar samen met vier vrienden Spoedtest.nl oprichtte, gooide zijn hele zakenmodel om toen zijn zes horecazaken en rederij met 25 boten verplicht moesten sluiten door de coronacrisis. Hij begon met een klein testbedrijfje dat uitgroeide tot het grootste van Nederland. En ook na de pandemie blijft zijn bedrijf open.

Waarom tabakskoning Philip Morris pleit voor een sigarettenverbod

Tabaksfabrikant Philip Morris zei eerder deze week in Engeland dat roken wat hen betreft binnen tien jaar verboden zou kunnen worden. Een opmerkelijke oproep van een bedrijf dat grotendeels afhankelijk is van de opbrengst van sigaretten en shag. Waarom zegt Philip Morris dat? En als het bedrijf van het roken af wil, waarom stopt het dan niet gewoon met produceren?

Waarom wil elk bedrijf plots iets met bitcoin doen?

Tesla, Microsoft, PayPal, Starbucks. Het lijstje met bedrijven die klanten laten betalen met bitcoin wordt steeds langer. En volgens geruchten zou de webwinkel Amazon zich daar nu bijvoegen. Wat drijft al die bedrijven om plots op de bitcoinkar te springen? "Wie het geld bezit, heeft de macht in handen", zegt bitcoinanalist en Youtuber Madelon Vos.

We gooien miljoenen euro's aan statiegeld weg

Zo'n 10 procent van alle kleine plastic flesjes waar tegenwoordig statiegeld op zit, wordt naar verwachting weggegooid. Dat geld is de consument kwijt, maar het is niet weg. Het wordt gebruikt om het hele systeem van inzameling te betalen. Dat kost volgens Statiegeld Nederland 64 miljoen euro per jaar.

Chinese centrale bank herhaalt: We blijven cryptomarkt onder druk zetten

De Chinese centrale bank gaat door met de harde aanpak van de markt voor digitale munten, laat de centrale bank zaterdag weten in een verklaring. De afgelopen tijd traden de Chinese autoriteiten steeds strenger op tegen de handel in cryptomunten, wat in eerdere gevallen tot angst bij investeerders leidde, met koersdalingen van cryptomunten tot gevolg.

Europese bankensector staat er ondanks coronacrisis beter voor

De Europese bankensector is de coronacrisis goed doorgekomen en staat er beter voor dan drie jaar geleden. Dat concludeert de Europese Bankenautoriteit (EBA) aan de hand van een stresstest. Zelfs in het slechtste scenario voor de komende drie jaar, dat uitgaat van lage rente en een krimpende economie, blijven bij de meeste banken de buffers op peil.

EU gaat meer betalen voor vaccins van Pfizer en Moderna

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die het contract heeft ingezien. De prijs voor een Pfizer-vaccin was 15,50 euro en is nu 19,50 euro. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

Britse verzamelaar verkoopt volledige collectie opmerkelijke piano's

De Brit David Winston, die geboren werd in Los Angeles maar rond zijn twintigste naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, veilt zijn hele collectie van 26 piano's. Hij restaureerde de instrumenten vijftig jaar lang, maar vindt het nu tijd om met pensioen te gaan. De collectie gaat terug tot de achttiende eeuw en kost in totaal zo'n 250.000 pond (293.324 euro), schrijft Bloomberg.

ProRail verrast door pensioengolf? FNV: 'Roepen we al zes jaar'

De treinverkeersleiding van ProRail kampt met een ernstig personeelstekort, waardoor treinen soms niet kunnen rijden, zoals deze week opnieuw gebeurde. De belangrijkste oorzaak van het tekort is de recente pensioengolf bij de spoorbeheerder in combinatie met een gebrek aan nieuw personeel. Met name de uitstroom van verkeersleiders had ProRail moeten zien aankomen, vindt vakbond FNV Spoor. "Wij roepen dit al zes jaar", zegt bestuurder Henri Janssen.

Ook fabrikant van Pampers en Gillette heeft last van dure grondstoffen

Verzorgings- en schoonmaakmiddelenconcern Procter & Gamble, het bedrijf achter luiers, wasmiddel en scheerschuim, verwacht last te krijgen van de oplopende prijzen van grondstoffen en vervoer. Hoewel het bedrijf nog wel denkt te groeien, zullen de hoge grondstofprijzen de winst drukken en zal het bedrijf op termijn ook prijzen verhogen.

Amerikanen laten tijdelijk geen beursgang van Chinese bedrijven meer toe

De Verenigde Staten laten tijdelijk geen beursgangen meer toe van Chinese bedrijven. Toezichthouder SEC wil eerst onderzoeken hoe ze beleggers moet informeren over de mogelijkheid dat de Chinese overheid maatregelen neemt tegen de ondernemingen. SEC-voorzitter Gary Gensler noemde het vrijdag cruciaal dat Chinese bedrijven meer informatie gaan geven voor ze een gang naar de beurs mogen maken.

Steeds meer reizigers voor KLM, maar ellende is nog niet voorbij

KLM zag het aantal reizigers in het tweede kwartaal fors stijgen en uitkomen op 2,2 miljoen. Dat zijn er flink meer dan in het kwartaal ervoor en zelfs viermaal zo veel als in het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf vrijdag heeft gepubliceerd. Tot winst leidde het echter niet: de luchtvaartmaatschappij moest een verlies van 185 miljoen euro verwerken. Er lopen dan ook gesprekken met de Europese Commissie over nieuwe staatssteun.

Koopwoede nog niet gestild: omzet detailhandel opnieuw flink gestegen

Winkels verkochten in juni gemiddeld 6 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar. Het is al de vierde maand op rij dat de detailhandel fors meer verkoopt dan een jaar eerder. In vergelijking met 2019 was de stijging vorige maand zelfs nog groter (16,8 procent). Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Flitsbezorgers rukken op in Nederland, maar geld verdienen lukt ze nog niet

Wie er pas tijdens het koken achter komt dat de eieren op zijn, hoeft zich niet meer in allerlei bochten te wringen om tóch te kunnen eten. Dankzij de oprukkende snelle bezorgdiensten van boodschappen is een nieuw doosje eieren binnen tien minuten in huis. Terwijl de hongerige klant steeds meer keuze heeft, schuiven flitsbezorgers hun verdienmodel aan de kant om de markt voor zich te winnen.

Beleggingsapp Robinhood onderuit op eerste dag van langverwachte beursgang

De populaire Amerikaanse beleggingsapp Robinhood gaat meteen na zijn beursdebuut fors in het rood. Bij de openingsbel kostte een aandeel 38 dollar (zo'n 32 euro), maar vrijwel direct ging er zo'n 10 procent af. Het aandeel sloot uiteindelijk 8,4 procent lager. Er werd lang uitgekeken naar de beursgang van de beleggingsapp, die onlangs in het nieuws kwam als aanjager van de GameStop-heisa.

Amsterdamse beurs sluit op recordstand van bijna 760 punten

De Nederlandse beursindex AEX is donderdag voor het eerst de 750 punten gepasseerd. Hij eindigde de dag op 758,08 punten en sloot daarmee 1,4 procent hoger dan woensdag. De beursgraadmeter werd vooral omhoog geholpen door goede resultaten van oliegigant Shell en het staalbedrijf ArcelorMittal.

Bayer stopt met gebruik van glyfosaat in Amerikaanse onkruidverdelgers

Het chemieconcern Bayer zal vanaf 2023 in zijn onkruidverdelgers die aan particulieren verkocht worden in de VS glyfosaat vervangen door een alternatieve stof. Het Duitse bedrijf wacht daarvoor nu op toestemming van de Amerikaanse milieuwaakhond EPA. In de onkruidverdelgers voor de professionele markt zal wel nog steeds glyfosaat gebruikt worden. Dat kondigt het bedrijf donderdag aan. Bayer kreeg de afgelopen jaren een hoop rechtszaken over zich heen omdat mensen beweren kanker te hebben opgelopen door het bestrijdingsmiddel te gebruiken.

McDonald's gaat vanaf 2023 volledig over op groene energie in Nederland

De fastfoodketen McDonald's begint een samenwerking met het Nederlandse energiebedrijf Eneco om zijn 254 Nederlandse restaurants meer te verduurzamen. Een van de maatregelen is dat McDonald's vanaf 1 januari 2023 alleen nog maar energie gebruikt uit wind- en zonneparken van Eneco voor de elektriciteitsbevoorrading van zijn restaurants.