Nieuws

Duitse kanselier Angela Merkel tegen vrijgave patenten op coronavaccins

Angela Merkel verzet zich tegen het plan van de Verenigde Staten om fabrikanten van coronavaccins te verplichten hun patenten vrij te geven, meldt het persbureau Bloomberg donderdag. De VS wil er met het plan voor zorgen dat er sneller en meer vaccins geproduceerd kunnen worden, maar volgens de Duitse bondskanselier leidt dat tot "ernstige complicaties" bij de productie.

Belastingdienst ontving al 9,4 miljoen aangiftes over 2020

Twee dagen voor het verstrijken van de deadline hebben 9,4 miljoen Nederlanders hun belastingformulier over 2020 ingevuld, laat de Belastingdienst donderdag aan NU.nl weten. Nederlanders die hun aangifte nog moeten doen en geen uitstel hebben gevraagd, kunnen het formulier uiterlijk vrijdag inleveren. Voor zaterdag 8 mei moet alles binnen zijn.

Problemen door Suezblokkade blijven beperkt in Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft inmiddels 54 schepen die eind maart bij het Suezkanaal vastzaten, kunnen afhandelen. In totaal waren er 64 schepen onderweg naar Rotterdam. Twee daarvan worden nog behandeld. Drie voeren naar andere havens, één ligt voor anker en vier andere zijn nog onderweg. Bij die vier laatste zit ook het schip Ever Given, dat voor de problemen zorgde door in het kanaal vast te lopen.

Winkelcentra in grote steden profiteren het meest van versoepelingen

Het openen van de terrassen en de soepelere regels voor winkels hebben vorige week vooral in grote steden voor meer drukte gezorgd. In sommige steden was zelfs sprake van 50 procent meer bezoekers dan de week ervoor. Dat blijkt uit cijfers van databureau RMC. Wel is het nog altijd fors minder druk dan in dezelfde periode twee jaar geleden, toen er nog geen lockdown was.

KLM-topman: 'Het is een illusie dat je muren om landen kunt zetten'

CEO Pieter Elbers van KLM stelt dat de reisrestricties die vanwege de coronacrisis gelden het herstel van de luchtvaart en dus ook zijn maatschappij behoorlijk in de weg zitten. Beperken van het vliegverkeer is volgens hem niet per se een effectieve methode om het virus in te dammen, zei hij donderdag in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers van KLM.

Tulpen worden schaarser en duurder door corona en belabberd weer

Alle bloemen en zeker ook tulpen zijn dit jaar zeer gewild. Maar omdat dat vorig jaar niet het geval was, hebben de kwekers minder bollen geplant en de natte winter zorgt er ook voor dat de tulpen niet optimaal floreren. Op de veiling zijn de typisch Hollandse bloemen nu al bijna twee keer zo duur, zegt voorzitter Arjan Smit van tulpenkwekerscollectief TPN.