Nieuws

Liter diesel ruim 30 cent goedkoper geworden in november

De prijs van een liter diesel is in november flink gedaald, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs lag begin deze maand op 2,25 euro, drie weken later ligt die prijs op 1,928 euro. Dat is een daling van ruim 30 cent per liter.

Hogere prijzen houden winst bij IKEA op peil

Door hogere prijzen te rekenen voor zijn artikelen wist meubelgigant IKEA in het afgelopen boekjaar ongeveer evenveel winst te pakken als vorig jaar: 2 miljard euro. Dat meldt Ingka, wereldwijd eigenaar van de meeste IKEA-winkels.

De kostencrisis drukt waarschijnlijk ook stempel op Black Friday

Black Friday gaat vrijdag officieel van start. Hoewel Nederlanders in november bereid waren meer geld uit te geven dan een maand eerder, was het doen van grote aankopen nog een brug te ver. Zal dat beeld ook het koopjesfestijn beïnvloeden? "Het is een spannende tijd. Voor winkels, maar ook voor consumenten", zegt Marlene ten Ham, directeur van brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

Pensioenen ambtenaren en metaalarbeiders gaan hard omhoog

Miljoenen werkende en gepensioneerde leden van ambtenarenfonds ABP en PME (een fonds voor de metaal- en elektrotechnische sector) krijgen een forse pensioenverhoging. ABP verhoogt de pensioenen per 1 januari met bijna 11,96 procent. Bij PME bedraagt de verhoging 6,2 procent.

Gas-update: Zo gaat het met de prijs

Elke week geeft NU.nl een overzicht van de ontwikkeling van de gasprijs, het gasverbruik en de vulling van de gasopslagen in Nederland. Dit zijn de cijfers van de afgelopen week in drie grafieken.

Ei op rantsoen in Britse supermarkten

Britse supermarkten stellen een quotum in op de verkoop van eieren, bakkers grijpen naar alternatieven en boeren willen dat de overheid in actie komt. Het ei zit in de verdrukking in het Verenigd Koninkrijk, schrijft persbureau Bloomberg.


Balkenendenorm ging in tien jaar omhoog, omlaag en is nu bijna terug bij af

Het maximum dat topfunctionarissen in de (semi)publieke sector mogen verdienen is voor 2023 vastgesteld op 223.000 euro. Daarmee is de balkenendenorm weer bijna terug op het niveau waar hij in 2013 begon, blijkt uit gegevens die NU.nl opvroeg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de tussentijd ging het bedrag eerst omhoog, vervolgens hard omlaag en toen weer langzaam omhoog.

Steeds minder werklozen hebben een WW-uitkering

Een op de negen werklozen ontving het afgelopen kwartaal een WW-uitkering. Twee jaar geleden was dat in dezelfde periode nog een op de vijf, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het aantal werklozen loopt weer licht op, terwijl het aantal WW'ers verder daalt.

Bedrijven moeten 1,2 miljard euro aan duurzame subsidies terugbetalen

Duurzame energieprojecten hebben in de afgelopen twee jaar ruim 1,5 miljard euro te veel subsidie ontvangen. Het voorschot dat zij ontvingen was door de gestegen energieprijzen veel te hoog en moet nu worden terugbetaald, schrijft minister van Klimaat Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het is nog wel onduidelijk hoe de overheid het geld terug kan vorderen.

Philips krijgt tienduizenden nieuwe meldingen over apneuapparaten

Philips heeft in de Verenigde Staten in de afgelopen zes maanden zo'n 70.000 nieuwe meldingen ontvangen over mogelijke problemen met apneuapparaten. Dat meldt het zorgtechnologiebedrijf woensdag. Philips moet miljoenen van de apparaten terugroepen omdat er schuim van kan afbrokkelen. Dat brengt risico's met zich mee voor gebruikers.