Nieuws

Tesla ziet winst dankzij recordverkoop bijna vervijfvoudigen

Tesla, bekend van de elektrische auto's, heeft in het voorbije kwartaal een recordwinst geboekt. Het Amerikaanse concern leverde ondanks de wereldwijde chipstekorten nog nooit zoveel voertuigen af als in de maanden juli, augustus en september. Het nettoresultaat viel mede daardoor bijna vijf keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Overname van onderdeel wankelend Evergrande afgeketst

De overname van de vastgoedbeheertak van het wankelende Evergrande gaat niet door. Het Chinese vastgoedbedrijf heeft de gesprekken beëindigd vanwege twijfels of branchegenoot Hopson Development wel aan alle voorwaarden voldeed om een bod te doen. Dat meldt Evergrande in een verklaring.

Betekent winst voor Tesla nu ook echt dat het goed gaat met de fabrikant?

In de nacht van woensdag op donderdag presenteert Tesla zijn kwartaalcijfers. De Amerikaanse producent van elektrische auto's draaide jarenlang verlies, maar is sinds het derde kwartaal van 2019 steevast winstgevend. Lange tijd kwam dat echter vooral door de verkoop van emissierechten. Pas dit jaar kwam daar verandering in. Kan Tesla die lijn doorzetten?

Koude winter levert staat ondanks korting alsnog veel gasbelasting op

Als we een koude winter krijgen, dan profiteert de overheid alsnog van een hogere opbrengst van de energiebelasting. Door voor een eenmalige korting op de energierekening te kiezen, wat een belastingkorting wordt genoemd, wordt de belastingopbrengst op gas op zich ongemoeid gelaten. Die belastingen zijn de afgelopen jaren stilaan zo goed als verdubbeld, zegt Ben Woldring van energievergelijkingssite Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.

Recordkwartaal bij ASML, maar bedrijf voelt materiaaltekorten ook

Chipmachinefabrikant ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke vraag naar chips. Voor de laatste maanden van het jaar zijn de verwachtingen van het Veldhovense concern wel iets minder hooggespannen. Dat komt doordat het bedrijf ook last heeft van de materiaaltekorten die wereldwijd veel ondernemingen treffen.

Ook blik verf wordt duurder en is niet altijd op voorraad

AkzoNobel gaat de prijzen in het vierde kwartaal verder verhogen, maakte het woensdag bekend. Daardoor zal een blik verf van het bedrijf achter merken als Sikkens en Flexa duurder worden in de doe-het-zelfwinkels. Ook de kosten van een schilderklus kunnen oplopen.

Op klimaattop moet einde aan investeringen in olie en gas bespreekbaar worden

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Investeringsbank (EIB) willen een einde aan overheidsinvesteringen in fossiele brandstoffen. Deze investeringen verhogen de CO2-uitstoot voor tientallen jaren en staan daarmee haaks op de doelen van het Parijsakkoord. Op de klimaattop in Glasgow, die op 31 oktober begint, wordt onder andere steun van Nederland gevraagd.

Facebook treft miljoenenschikking met overheid VS om vermeende discriminatie

Facebook heeft met de Amerikaanse overheid een schikking getroffen vanwege vermeende discriminatie van werkzoekenden. Het bedrijf zou duizenden functies hebben gereserveerd voor buitenlanders die met een tijdelijk werkvisum in de VS konden werken. Met een boete van 14,3 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) voorkomt het bedrijf vervolging.

Tesla breidt Europees laadnetwerk uit met 450 nieuwe snelladers

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal het aantal snelladers in Europa uitgebreid met 450, zo meldt het Amerikaanse merk in een dinsdag verschenen overzicht. De nieuwe snelladers, door Tesla ook wel superchargers genoemd, staan verspreid over 55 locaties in zestien Europese landen, waaronder Nederland.

Nederlands pensioenstelsel is niet langer het beste ter wereld

IJsland heeft Nederland afgelost als het land met het beste pensioenstelsel ter wereld, schrijft adviesbureau Mercer dinsdag in de Global Pension Index die het bureau jaarlijks in samenwerking met het CFA Institute presenteert. Ons land stond vier jaar achtereen aan kop. IJsland scoort beter als het gaat om het niveau van de huishoudschuld en de arbeidsparticipatie van onder anderen 55-plussers. Mercer waarschuwt in het rapport ook voor een groeiende pensioenkloof tussen mannen en vrouwen.

Aantal sushiverkopers in drie jaar bijna verdubbeld

Nederland telt momenteel meer dan negenhonderd sushiverkopers. Dat is bijna twee keer zoveel als het aantal zaken drie jaar geleden, zo blijkt dinsdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Vooral in de Randstad zijn de Japanse rijstsnacks populair.