Nieuws

Duitsland verzekert zich van symbolische eerste lading gas uit Abu Dhabi

Het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi (ADNOC) gaat Duitsland nog dit jaar voorzien van vloeibaar gemaakt aardgas, ook wel bekend als lng. Dat is het resultaat van een deal die is gesloten met het Duitse energieconcern RWE. Daarmee heeft de reis van bondskanselier Olaf Scholz naar het Midden-Oosten zondag een concreet succes opgeleverd.

Klanten blijven weg uit winkels vanwege stijgende inflatie

We kopen steeds minder kleding en woonartikelen als vazen, potten en meubels nu de energie- en voedselprijzen verder stijgen. "We merken dat consumenten terughoudender worden sinds de laatste vier weken", zegt algemeen directeur Jan Meerman van INretail, de brancheorganisatie voor de sport-, mode- en schoenenbranche, in gesprek met NU.nl.

Prijsverschil tussen tanken en laden wordt steeds kleiner

De prijzen voor een liter benzine en diesel zijn al een paar weken stevig aan het dalen, terwijl elektrisch rijden alleen maar duurder wordt. De op Prinsjesdag gepresenteerde plannen van het kabinet dragen daar verder aan bij. De accijnsverlaging op benzine en diesel blijft een half jaar langer, terwijl veel fiscale voordelen voor elektrisch rijden juist komen te vervallen.

Twijfel over prijsverhoging energiebedrijven: waren ze niet te laat?

Verschillende energiebedrijven, waaronder Eneco en Essent, kondigden eerder deze week aan dat ze komende maand de prijzen flink verhogen. Maar hebben de leveranciers hun klanten niet te laat geïnformeerd? Toezichthouder ACM zegt dat verhogingen dertig dagen van tevoren moeten worden meegedeeld, maar de leveranciers zeggen dat tien dagen genoeg is.

Olieprijzen dalen fors door vrees voor recessie

De olieprijzen zijn vrijdag stevig onderuitgegaan doordat handelaren vrezen dat er een recessie aankomt. Die angst is er onder meer vanwege flinke renteverhogingen van centrale banken de laatste weken, bijvoorbeeld in de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Energie-update: Zo gaat het met de gasprijs

Elke week geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van de gasprijs, het verbruik en de vulling van de gasopslagen in Nederland. Dit zijn de laatste cijfers van de afgelopen week in drie grafieken.

Boeing schikt opnieuw in zaak rond ongelukken met 737 MAX

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing treft een schikking van 200 miljoen dollar (205 miljoen euro) met de Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse beurstoezichthouder opende een onderzoek naar Boeing, nadat twee 737 MAX-toestellen kort na elkaar waren neergestort.

Dit betekent het prijsplafond voor jouw energierekening

Met een maximumprijs voor gas en stroom wil het kabinet de pijn van de torenhoge energierekening voor veel huishoudens verzachten. De maatregel moet voorkomen dat mensen komende winter in de kou komen te zitten. Hoewel het plan nog niet helemaal is uitgewerkt, zet NU.nl alvast de belangrijkste punten op een rij.