Nieuws

Tony's Chocolonely stopt bouw eigen fabriek in Zaandam

Tony's Chocolonely stopt met de bouw van een eigen fabriek in Zaandam, meldt het bedrijf donderdag in de marge van zijn jaarcijfers. Het geld dat de chocolademaker daarmee bespaart, wordt geïnvesteerd in uitbreiding naar andere landen en hulp aan Afrikaanse cacaoboeren. Volgens een woordvoerder heeft de coronacrisis een rol gespeeld in die beslissing.

Sterkedrankmakers moeten flessen lichter maken van inspectie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eist van meerdere bedrijven dat ze de wet volgen en hun sterkedrankflessen lichter maken of aantonen waarom dat niet gaat. Er zijn vijftien lasten op dwangsom opgelegd. Als de bedrijven dat voor april volgend jaar nog niet gedaan hebben, krijgen ze boetes tot 27.000 euro per verpakking.

Wachttijden voor installateurs en loodgieters lopen steeds verder op

Installateurs en loodgieters hadden het al razend druk en dat is door de hevige regenval en harde wind van de laatste dagen alleen maar erger geworden. Bovendien moeten nu meer monteurs in quarantaine, waardoor de wachttijden voor de consument verder oplopen. Dat laat brancheorganisatie Techniek Nederland desgevraagd aan NU.nl weten.

Meer vraag naar luchtvracht door opstoppingen containervervoer over zee

Luchtvaartmaatschappijen vervoerden in oktober ruim 9 procent meer vracht dan voor de coronacrisis, mede door opstoppingen in het wereldwijde containervervoer over zee. Die vertragingen leidden tot meer vraag voor het snellere luchtvrachtvervoer. Tegelijkertijd hadden luchtvaartmaatschappijen dankzij meer passagiersvluchten iets meer ruimte beschikbaar om goederen te vervoeren, meldt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA woensdag.

Duitse aanklagers onderzoeken mogelijk gesjoemel bij Peugeot en Citroën

Duitse openbaar aanklagers doen onderzoek naar medewerkers van autoconcern Groupe PSA, het moederbedrijf van onder andere Citroën en Peugeot, dat onlangs opging in Stellantis. Volgens zakenblad WirtschaftsWoche gaat het om een onderzoek naar gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren in auto's van die merken.

Sigarettenautomaten uit de kroeg en rookruimte op het werk gaat op slot

Zeventien jaar nadat het recht op een rookvrije werkplek werd vastgelegd in de wet, verdwijnen de laatste rookdampen vanaf 1 januari definitief uit alle gebouwen. Ook moeten dan alle sigarettenautomaten weg zijn uit cafés en restaurants. Bedrijven die de regels overtreden kunnen een boete krijgen van tussen de 600 euro en 9.000 euro, laat toezichthouder NVWA desgevraagd aan NU.nl weten.

Tata Steel gaat uitstoot sneller en verder verlagen dan gepland

Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder verlagen en die van giftige polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) verder beperken dan gepland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat daarover afspraken zijn gemaakt met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.

Veel hypotheekaanvragen door verwachte renteverhoging

Het aantal aanvragen voor een hypotheek was in de afgelopen maand groot ten opzichte van voorgaande jaren. Dit komt waarschijnlijk doordat geldverstrekkers hebben aangekondigd de rentes te verhogen, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN) woensdag. Inmiddels hebben meerdere banken de daad bij het woord gevoegd en hun rentes daadwerkelijk verhoogd.

Bij easyJet hebben ze zestienhonderd sollicitanten op veertig vacatures

Het personeelstekort dat overal opspeelt, lijkt voorbij te gaan aan de luchtvaartsector. EasyJet, dat negen vliegtuigen opereert vanuit Nederland, zoekt voor de zomer veertig nieuwe mensen voor aan boord van haar vliegtuigen. Op die vacatures hebben zestienhonderd mensen gereageerd, zegt William Vet, de verantwoordelijke voor de maatschappij in Nederland, in gesprek met NU.nl.

Autoverkoop daalde in november opnieuw flink

Er werden in november 27.333 auto's verkocht in Nederland. Dat zijn er 17,5 procent minder dan in november vorig jaar, blijkt dinsdag uit cijfers van de autoverenigingen BOVAG en RAI en dataleverancier RDC. Dit jaar werden tot nu toe 8,3 procent minder auto's verkocht dan in 2020.

Overheid heeft geen volledig zicht op al haar bezittingen

De overheid heeft geen volledig overzicht van al haar bezittingen en de waarde daarvan, meldt de Rekenkamer dinsdag. Dat is ook niet verplicht, maar omdat het om "honderden miljarden euro's" belastinggeld gaat, vindt de Rekenkamer dat zo'n overzicht wel zou moeten bestaan.

Woningcorporatie Vestia splitst zich op en verandert van naam

De woningcorporatie Vestia, die door een fraudezaak sinds 2012 in financiële problemen verkeert, wordt gered door andere corporaties. Het bedrijf kan geld lenen van 251 verschillende corporaties. Daarnaast splitst het zich op in drie delen, die alle drie een nieuwe naam krijgen, kondigen Vestia en corporatiekoepel Aedes woensdag aan.