Nieuws

Belastingen volgens CPB geen wondermiddel om gedrag te sturen

De overheid moet terughoudend zijn met pogingen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen via belastingen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het CPB is die methode lang niet altijd effectief. Ook zou het belastingstelsel van al die maatregelen onnodig complex worden.

Franse protesten en rellen om pensioenplannen: dit is er aan de hand

Demonstraties en stakingen horen bij Frankrijk als stokbrood en camembert. Dit keer verzetten de Fransen zich tegen een verhoging van de pensioenleeftijd. Ondanks grote tegenstand drukte de regering van president Emmanuel Macron het pensioenplan toch door. Dat leidt nu al weken tot grootschalige protesten, die geregeld ontaarden in rellen.

NU+ | Gegevens uit je smartwatch zijn een goudmijn voor techbedrijven

Met onze smartwatch en smarthome-apparatuur leveren we een schat aan informatie aan techbedrijven. Denk aan medische gegevens, zoals je hartslag, lichaamsbeweging en stressniveau. Die informatie kan hartstikke nuttig zijn voor onszelf, maar techbedrijven kunnen die data juist weer in jouw nadeel gebruiken. En daar zijn wij consumenten ons vaak niet genoeg van bewust.

Vuile vrachtauto blijft favoriet boven goederentrein en boot

Ruim drie kwart van de goederen in de Europese Unie wordt vervoerd over de weg: met vrachtwagens dus. Europese plannen om CO2 te besparen door meer goederen per boot of trein te laten vervoeren, hebben nog weinig effect. De vrachtwagen blijft snel en goedkoop, constateert de Europese Rekenkamer.

Spoor in Brabant woensdag weer open na oponthoud door dassen

Het spoor tussen Eindhoven en Den Bosch gaat woensdagochtend definitief weer open. Het treinverkeer was er dagenlang gestremd door dassen die tunnels hadden gegraven. De treinen kunnen daardoor woensdag weer volgens de normale dienstregeling rijden, meldt ProRail dinsdag.

Vast energiecontract laat veelal nog op zich wachten

Nieuwe regels voor het opzeggen van energiecontracten laten langer op zich wachten. De verwachte ingangsdatum was aanvankelijk 1 april maar wordt nu 1 juni, bevestigt branchevereniging Energie Nederland na berichtgeving van RTL Nieuws. En zolang de regels niet veranderen, zijn veel leveranciers terughoudend met het aanbieden van vaste contracten.

Supermarkten zijn er klaar voor: vanaf vandaag krijg je ook statiegeld op blikjes

Na jaren van discussie en uitstel zit er vanaf vandaag statiegeld op blikjes. Het beleid gaat officieel in op 1 april, maar volgens Statiegeld Nederland, de organisatie die het systeem uitvoert en beheert, zijn we er nu al klaar voor. "De machines zijn sinds vannacht ingelezen met alle artikelen. Overal en bij alle machines werkt het", zegt directeur Raymond Gianotten.