Nieuws

Landbouwexport in 2021 voor het eerst boven de 100 miljard euro

Nederland voerde afgelopen jaar voor 104,7 miljard euro aan landbouwgoederen uit. Het was voor het eerst ooit dat dit bedrag boven de 100 miljard uitkwam. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS en Wageningen University & Research (WUR). Vooral van de Nederlandse sierteelt en vlees kreeg het buitenland geen genoeg.

KLM gaat vluchten schrappen om hoog ziekteverzuim

KLM gaat vluchten annuleren tussen 7 februari en 13 maart vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Door minder vaak te vliegen, hoopt de luchtvaartmaatschappij de druk te verlichten voor vliegend personeel dat wél aan het werk kan.

Reisorganisaties leenden 200 miljoen euro uit fonds voor vakantievouchers

Van groot tot klein, alle reisorganisaties die bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zijn aangesloten, hebben een beroep gedaan op de voucherbank die door het fonds beheerd wordt. In totaal is 200 miljoen euro uit de pot geleend om de vakantievouchers te kunnen terugbetalen die reisbedrijven in het eerste coronajaar uitgaven. Dat zegt directeur Erik Jan Reuver van de SGR tegen NU.nl.

EU wil eind februari klaar zijn met overleg over Noord-Ierland

De EU wil voor eind februari een akkoord met het Verenigd Koninkrijk sluiten over de moeizame situatie die na de Brexit in Noord-Ierland is ontstaan. Dat heeft verantwoordelijk Eurocommissaris Maros Sefcovic volgens aanwezigen gezegd op een bijeenkomst met Europarlementariërs.

Kruidvat duikt het vaakst op in straatbeeld, banken steeds minder

De Kruidvat-keten telt met 974 vestigingen van zijn drogisterijen de meeste winkels van alle formules in Nederland. Het bedrijf wordt op de voet gevolgd door de filialen van Albert Heijn (949). Jumbo volgt op gepaste afstand met 662 zaken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top 100 Winkelformules in Nederland op basis van het aantal verkooppunten, samengesteld door Locatus.

Huurders betalen gemiddeld 1.184 euro per maand voor een woning

De gemiddelde huurprijs in de vrije sector is in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen naar 1.184 euro, maken makelaarsvereniging NVM en vastgoedorganisatie VGM donderdag bekend. Dat is 4,3 procent hoger dan vorig jaar. Een eengezinswoning kost gemiddeld 1.145 euro per maand, voor een appartement leg je zo'n 1.197 euro per maand neer.

China maakt lenen goedkoper om vastgoedcrisis te bezweren

China heeft de kosten voor bankleningen verlaagd. Daarmee wil Peking de haperende economie een boost geven. Door de verlaging worden bijvoorbeeld hypotheken iets goedkoper, wat de vraag naar woningen mogelijk zal ondersteunen. Dat is belangrijk met het oog op de vastgoedcrisis waar het land onder gebukt gaat.

Lege schappen bij Albert Heijn door prijzenruzie met maker KitKat en Maggi

Albert Heijn is in een prijzenconflict verwikkeld geraakt met Nestlé. Het levensmiddelenconcern (bekend van onder meer Maggi, Nescafé en KitKat-repen) wil zijn prijzen met 20 procent verhogen. De supermarktketen vindt die prijsstijging onvoldoende onderbouwd. Een vergelijkbaar conflict met Mora-producent Van Geloven lijkt afgewend, laat een woordvoerder van Albert Heijn woensdag aan NU.nl weten.

Thuisdrinkers zorgen voor recordverkoop flessen champagne

De verkoop van champagne is vorig jaar tot recordhoogte gestegen. In totaal werden er wereldwijd 320 miljoen flessen verkocht. Die waren volgens voorlopige cijfers goed voor een omzet van 5,5 miljard euro, melden vertegenwoordigers van de sector woensdag. Vooral thuis werd er meer champagne gedronken.

Nederlanders betalen steeds vaker meer dan 1 miljoen euro voor een huis

Een steeds groter deel van de huizen gaat weg voor meer dan 1 miljoen euro. Vooral in de grote steden en rijkere delen van Noord-Holland als Het Gooi kosten veel woningen meer dan 1 miljoen, meldt de NVM woensdag. Volgens de makelaarsvereniging komt dat niet alleen door de grote stijging van de huizenprijzen in het algemeen, maar ook door een grotere bereidheid om extra geld uit te geven aan comfortabel wonen.

Europa overtrof doelstelling groene energie in 2020, Nederland in staartgroep

De Europese Unie heeft in 2020 ruimschoots voldaan aan de eigen doelstelling voor het aandeel van groene energie, becijferde Eurostat. Volgens het Europese statistiekbureau kwam in het eerste coronajaar 22,1 procent van alle energie uit hernieuwbare bron, terwijl 20 procent de doelstelling was. Nederland zit nog altijd in de staartgroep van de EU met 14 procent groene energie.

Moldavië dreigt vanaf volgende maand zonder aardgas te zitten

Moldavië, een van de armste landen van Europa, kan Gazprom niet betalen voor het aardgas dat het volgende maand wil gebruiken. Daardoor komt de energievoorziening van het Oost-Europese land direct in gevaar. Waarschijnlijk wordt donderdag de noodtoestand uitgeroepen voor de energiesector van het land.

Vliegtuigmaker Airbus werft wereldwijd zesduizend mensen

De Franse vliegtuigbouwer Airbus gaat in de eerste helft van dit jaar zesduizend nieuwe mensen in dienst nemen, over de hele wereld. Ook in onder meer de Nederlandse ruimtevaarttak komen er banen bij, maar het bedrijf kan geen precieze aantallen noemen.

Britse inflatie staat op hoogste niveau in dertig jaar

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in december nog sterker opgelopen dan verwacht. De Britse inflatie kwam uit op het hoogste niveau sinds 1992. De druk op de Britse regering en de centrale bank om te reageren op de sterke stijging van het algemene prijspeil is daardoor verder toegenomen.

Grotere supermarkten pakken nog meer marktaandeel

In 2021, een jaar waarin de horeca regelmatig dicht was, zijn met name de grootste supermarkten nog groter geworden. Ze zitten ook in het hogere segment. Vooral Albert Heijn werd groter, maar ook Jumbo groeide. Dat blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker NielsenIQ.

Bedrijf achter Star Cruises en Dream Cruises staat op omvallen

Het in financiële problemen verkerende cruiseconcern Genting heeft bij de rechter in Bermuda een aanvraag ingediend om het bedrijf te laten ontbinden. Het lukt het zwaar door de coronapandemie en reisrestricties getroffen bedrijf achter onder meer Crystal Cruises, Dream Cruises en Star Cruises naar eigen zeggen niet meer om financieel overeind te blijven.

Bier en sigaretten brengen meer geld in het supermarktlaatje

De supermarkten hebben afgelopen jaar een omzet gedraaid van 44,6 miljard euro. Dat is iets minder dan de recordomzet van het eerste coronajaar, maar dat komt doordat 2021 een week minder telde, zegt marktonderzoeker NielsenIQ. Door lockdowns, accijnsverhogingen en het verbod op het stunten met de bierprijs kwam desondanks veel meer geld in het laatje via de verkoop van bier en sigaretten.

De NEE-NEE- en NEE-JA-stickers kunnen straks zelf de prullenbak in

Vanaf 1 januari volgend jaar kunnen de brievenbusstickers voor wie geen reclamefolders wil ontvangen en wel huis-aan-huisbladen of beide niet, in de prullenbak. Dan kun je in elke gemeente online aangeven wat je wel of niet wil ontvangen. Dat laat MailDB, de organisatie achter de verspreiding van reclamefolders, weten.