Nieuws

Dure energierekening is niet alleen gevolg van hoge inkoopprijzen

Een fors verhoogde vraag naar energie en een aanbod dat niet kan volgen, leiden tot energieprijzen die de pan uit rijzen. Sinds begin dit jaar ging de prijs voor 1 kubieke meter gas al zo'n 200 procent omhoog en de prijs van elektriciteit steeg in diezelfde periode met 152 procent. De energierekening bestaat echter uit meer dan alleen de inkoopprijs.

Gesloten tankstations zorgen voor hamsterende Britten

Diverse tankstations van BP en Esso in het Verenigd Koninkrijk zijn dicht omdat ze niet meer worden bevoorraad vanwege een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Britse automobilisten zijn bezorgd dat ze zonder brandstof komen te zitten, wat zorgt voor lange wachtrijen bij andere tankstations, meldt Shell vrijdag.

Perspectief voor Nederlandse visserijsector wordt steeds slechter

De Nederlandse visserijsector zit in zwaar weer. Niet alleen brengen de Brexit, de coronacrisis en de windmolens op zee problemen met zich mee, ook nemen de vangsten als geheel af. Daarmee daalt het perspectief voor de sector. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research vrijdag.

Zorgen op zonnepanelenmarkt vanwege onduidelijkheid over subsidie

Het is nog altijd niet zeker dat vanaf 2023, over ruim een jaar, de subsidie wordt afgebouwd voor huishoudens met zonnepanelen. Als de afbouw wordt uitgesteld, blijft het aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Maar het vertraagt wel de ontwikkeling van thuisbatterijen, terwijl die waarschijnlijk wel nodig zijn in de nabije toekomst.

Huawei-topvrouw mag Canada verlaten, China laat twee Canadezen vrij

Een Canadese rechter heeft de uitleveringszaak tegen Huawei-bestuurder Meng Wanzhou vrijdag officieel gestaakt. Daardoor kan zij, na bijna drie jaar huisarrest te hebben gehad in Vancouver, terugkeren naar China. De Canadese premier Justin Trudeau maakte bekend dat China op zijn beurt enkele uren later twee Canadese gevangenen heeft vrijgelaten.

Dixi naast terras voor mensen zonder coronapas? Grote steden zijn verdeeld

Terrasgangers zonder coronapas mogen vanaf zaterdag niet binnen naar het toilet. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kwam woensdag met een oplossing voor horecaondernemers: plaats een dixi (een mobiel toilet) naast het terras. Maar zitten steden daar wel op te wachten? Dat verschilt, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl onder de vijf grote steden.

Mercedes, Total en Stellantis gaan accu's voor elektrische auto's produceren

Mercedes-Benz gaat zich aansluiten bij de Automotive Cells Company (ACC) van TotalEnergies en Opel-moederbedrijf Stellantis. De drie partijen krijgen elk 33 procent van de onderneming in handen. ACC moet voor de productie van batterijcellen voor de accupakketten van elektrische auto's zorgen. Daarmee wil Mercedes voorsorteren op een overstap naar alleen nog maar elektrische auto's.

KLM schrapt helft van vluchten naar Italië vanwege staking Alitalia

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM moet 24 van de 46 vluchten naar Italië schrappen door een aangekondigde staking van het grondpersoneel bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, meldt een woordvoerder van KLM vrijdag aan NU.nl. Het gaat om vluchten naar onder andere Genua, Bologna en Rome.

Folderbranche vreest verdere afname van bereik met reclamedrukwerk

Het is erop of eronder voor de reclamefolders. De Hoge Raad spreekt zich waarschijnlijk vandaag uit over het beleid dat de gemeente Amsterdam in 2018 als eerste invoerde. Daarbij mogen mensen geen reclamedrukwerk in de bus krijgen, tenzij ze aangeven dat wel te willen. Sindsdien zijn de folders 10 procent van hun bereik kwijtgeraakt.

Europa vraagt ook Nederland om een ambitieuzer klimaatdoel

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 verder gedaald zijn dan volgens de huidige plannen uit het nationale Klimaatakkoord. Dat is nodig om te voldoen aan de gezamenlijke klimaatdoelen van de Europese Unie, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vrijdag.

Italië trekt miljarden uit om hoge energiekosten te beteugelen

De Italiaanse overheid trekt ruim 3 miljard euro uit zodat huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen. Zonder overheidsingrijpen zouden consumenten 40 procent duurder uit zijn voor gas en elektra. Om dit te voorkomen, heeft de Italiaanse regering een pakket aan maatregelen ingevoerd.

Amsterdamse beurs sluit voor het eerst boven 800 punten

De Amsterdamse AEX-index is donderdag op 801,71 punten gesloten. Daarmee staat de index voor het eerst in zijn bestaan aan het einde van de handelsdag boven de 800 punten. Vorige week tikte hij tijdens de handel al eens 800,21 punten aan. Het record is donderdag vooral te danken aan ASML, Prosus en Shell.

WHO roept geldschieters Afghanistan op investeringen te hervatten

De gezondheidsorganisatie WHO vraagt internationale donoren zoals de Wereldbank de investeringen in de Afghaanse gezondheidszorg te hervatten, zodat het land niet in een gezondheidscrisis belandt. Sinds de Taliban de macht in het land hebben overgenomen, hebben veel geldschieters zich teruggetrokken.

Schiphol zet zo'n 75 uitzendbanen om in vast werk

Schiphol geeft circa 75 mensen die tot dusver als uitzendkracht op de luchthaven werkten een vast contract. Volgens een woordvoerder geeft het bedrijf daarmee gehoor aan de maatschappelijke ontwikkelingen en is het ook zo toegezegd aan de vakbonden.

Personeel van zeven academische ziekenhuizen staakt komende dinsdag

In de universitaire ziekenhuizen van Amsterdam (VUmc en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht worden dinsdag op een aantal afdelingen zondagdiensten gedraaid, melden vakbonden FNV en CNV donderdag. Dit betekent dat op die afdelingen alleen patiënten met acute problemen worden behandeld en alle planbare zorg vervalt. Alleen het Radboudumc in Nijmegen doet niet mee aan de staking. De stakers vragen een beter salaris en een lagere werkdruk.

TUI haalt Nederlanders alsnog op van La Palma na vulkaanuitbarsting

TUI vliegt vandaag naar het Spaanse eiland La Palma, om daar alsnog bijna tachtig Nederlanders op te halen die eigenlijk al een dag eerder zouden terugkeren naar Nederland. Woensdag kon de vlucht niet worden uitgevoerd, omdat door de vulkaanuitbarsting van zondagmiddag nog as in de lucht zat, die problemen voor vliegtuigen kon veroorzaken.