Nieuws

Concurrentie tussen werkgevers is groot: meer loon en extra vrije dagen

De concurrentie tussen verschillende sectoren om personeel aan te trekken is zo groot dat werkgevers steeds vaker bereid zijn tot een extra loonsverhoging. "Werknemers worden gevraagd over te stappen voor meer loon en vrije dagen. Ook bieden bedrijven vaker een hoger salaris aan om werknemers te behouden. Met de hoge energieprijzen, duurdere grondstoffen en oplopende lonen zijn we bang voor een verder effect op de inflatie", zegt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO-NCW in gesprek met NU.nl.

Fouten ontdekt in energienota's bij teruglevering zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen klagen op internetfora en bij Vereniging Eigen Huis over fouten in hun energienota. Energieleveranciers werken steeds vaker met tarieven die maandelijks of zelfs ieder uur worden aangepast. Salderen gebeurt soms ook iedere maand, terwijl dat volgens de wet op jaarbasis zou moeten.

Reisbureaus willen personeel op Schiphol laten werken tijdens zomermaanden

De ANVR stelt voor om de medewerkers van de bedrijven die zijn aangesloten bij de reisorganisatie deze zomer op Schiphol te laten werken als beveiliger of bagageafhandelaar. Zo wil de branche de personeelstekorten op de luchthaven verkleinen. "Door de vele schrappingen hebben we ruimte om dit te doen", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Deze opties hebben boeren om minder stikstof uit te stoten

Het stikstofprobleem leidt tot stress, verdriet en woede onder boeren. Maar boos of niet: de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot snel terug te dringen blijven overeind. Boeren moeten hun uitstoot dus verminderen, maar hoe? NU.nl bespreekt een aantal opties.

ING ziet 'eerste signaal' dat we minder geld uitgeven

We hebben in juni voor het eerst sinds de laatste lockdown minder geld uitgegeven. Dat concludeert het economisch bureau van ING vrijdag op basis van eigen cijfers. De bank ziet dat als een eerste signaal dat de consument het de komende tijd mogelijk wat rustiger aan doet.

Hoge inflatie beschermt ons voorlopig tegen nieuwe eurocrisis

In economische kringen wordt hier en daar gevreesd voor een nieuwe eurocrisis, net nu beslist is dat Griekenland niet meer onder toezicht van de EU hoeft te staan. Vanwege een renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) zouden de zuidelijke eurolanden in de problemen kunnen komen. Experts zeggen echter tegen NU.nl dat de kans op een nieuwe crisis klein is, en wel dankzij de hoge inflatie.

Bedrijven boekten in eerste kwartaal recordwinsten

Nederlandse bedrijven hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een recordwinst in de boeken gezet. Volgens statistiekbureau CBS maakten alle bedrijven die niet in de financiële sector zitten samen een winst van 81,5 miljard euro. Dat is de grootste winst sinds het begin van de metingen in 1999.

Transavia schendt volgens Consumentenbond EU-regels bij schrappen vluchten

Luchtvaartmaatschappij Transavia moet passagiers bij geschrapte vluchten hun geld teruggeven, een vlucht aanbieden op dezelfde dag of hen laten kiezen op welk ander moment ze willen vliegen, zegt de Consumentenbond vrijdag. Nu zijn de opties geld terug of een vlucht na de zomer en dat druist in tegen Europese regels. Transavia laat in een reactie weten dat reizigers altijd kunnen omboeken als ze een alternatieve vlucht zien bij de maatschappij.

Duidelijkheid over vliegvakantie komt met horten en stoten (en rijkelijk laat)

Veel vakantiegangers weten nog steeds niet of hun vlucht vanaf Schiphol binnenkort doorgaat. Zelfs nog niet iedereen die in juli weg wil, heeft al duidelijkheid. En zekerheid over augustus is er al helemaal niet. Dat komt doordat Schiphol laat met de beperking van het aantal reizigers kwam en de gevolgen voor de vliegmaatschappijen en reisorganisaties nog maar deels bekend zijn. Die hebben dus nog een puzzel op te lossen.

Ook grootste fonds van Nederland verhoogt pensioenen

Ambtenarenfonds ABP verhoogt vanaf volgende maand de pensioenen. Het gaat om een verhoging van 2,39 procent voor zo'n 975.000 gepensioneerden die in het verleden als ambtenaar werkten, maakt het fonds donderdag bekend. Daarmee sluit het zich aan bij metaalfonds PME dat woensdag al met een verhoging kwam.

KLM annuleert beperkt aantal vluchten, easyJet ontziet vakantiegangers

KLM annuleert deze zomer een beperkt aantal vluchten. Gedupeerde reizigers krijgen een "acceptabel alternatief" aangeboden. Omdat Schiphol het aantal reizigers per dag heeft beperkt, moeten alle vliegmaatschappijen ingrijpen. Prijsvechter easyJet schrapt volgende maand ook vluchten, maar ontziet daarbij grotendeels de vakantiegangers.

Rijksambtenaren krijgen voortaan minimaal 2.016 euro per maand

Het minimumloon van rijksambtenaren gaat naar 2.016 euro bruto per maand. Verder gaan de lonen de komende twee jaar in drie stappen omhoog, komt er een structurele loonstap van 75 euro per maand en wordt er eenmalig 900 euro bruto uitgekeerd. Dat staat in de afspraken die het Rijk heeft gemaakt met de vakbonden, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

TUI puzzelt nog met vakanties, Sunweb schrapt tot half augustus niet

Bij reisorganisatie TUI Nederland gaan alle vakanties waarbij mensen vliegen met een TUI-vlucht door. Het grootste deel daarvan vertrekt zoals gepland vanaf Schiphol. De touroperator kan nog geen duidelijkheid geven over reizen die geboekt zijn bij TUI, waarbij gebruik wordt gemaakt van een vliegtuig van Transavia, KLM of een andere maatschappij.